Porlezza en omgeving

Porlezza is een schilderachtig dorpje gelegen aan het meer van Lugano. Het meer van Lugano ligt tussen het Comomeer en het Lago Maggiore en is de kleinste van de drie grote meren in het gebied.
Het meer is goed in een dag rond te rijden met de auto. Gandria, Morcote en Bissone zijn enkele van de vele pittoreske plaatsjes aan het meer.
Vanuit Porlezza kunt u een boottocht maken en de plaatsjes aan het meer bezoeken. Ook de markt in Porlezza is zeker een bezoekje waard.

Porlezza is omgeven door prachtige natuur en pitoreske plekjes.

Begna
Op een kleine afstand van twee kilometer ligt de prachtige waterval Begna. Na een korte doch stevige klim ontwaard in het dal een prachtige waterval waar men heerlijk kan verkoelen.

Gandria
Ook het pitoreske vissersdorpje Gandria, net over de zwitserse grens zou men zeker met een bezoekje moeten vereren. Gebouwd aan de rand van het meer, tegen de helling aan, is dit dorpje enkel te voet te bezichtigen.

Lugano
Lugano is de grootste stad van het Italiaanssprekende kanton Ticino in Zuid-Zwitserland. De stad is duidelijk Italiaans van karakter, maar heeft de Zwitserse doelmatigheid. In de stad zelf wonen circa 50.000 mensen, in de agglomeratie ongeveer 140.000. Lugano heeft een eigen vliegveld, namelijk Lugano Airport.

Monte Brè
De top is met tandrandbaan (funicolare) vanuit Lugano te bereiken. Een geweldige kans om niet alleen te genieten van het adembenemende uitzicht tot ver over de landsgrenzen maar om ook omlaag te kunnen kijken naar Lugano en de directe omgeving. Op de top kunt u kiezen uit verschillende eetgelegenheden met grandioze panoramaterrassen. Een kleine wandeling omlaag brengt u naar het dorp Brè, dat zijn oude dorpskern heeft behouden en op een bijzondere manier met kunstwerken is gesierd.

Comomeer
Het Comomeer staat bekend om zijn grote villa’s, deze vormen een bijzondere attractie aan het meer. Vanuit Como kunt u met de funicolare, het kabelspoortje een rit omhoog maken naar de top van de Monte Brunate. Het uitzicht is buitengewoon mooi. Vanaf deze hoogte is het Romeinse en middeleeuwse grondplan van de oude stad te herkennen.

Menaggio
Menaggio aan het Comomeer ligt op ongeveer 12 km afstand, de grotere stad Como is 40 km.

Como
Ingesloten tussen de bergen is het Comomeer een klein meer. Groen en de kleurenpracht van bloemen overheersen hier het landschap. Toch zijn er ook een aantal plaatsen die de aandacht verdienen. Como is de stad die zijn naam aan het meer heeft gegeven en is de grootste van het meer. Vooral de Dom (Duomo) en zijn monumenten in de onmiddellijke omgeving verdienen de aandacht. Het oude centrum is grotendeels autovrij. De vioolbouwer Stradivarius werd hier geboren en daar zijn de inwoners van Como trots op. Bij een wandeling door het centrum zal men dan ook herinneringen aan deze beroemde figuur.

Villa Carlotta
Is de bekendste bezienswaardigheid van het Comomeer. Het is een 18de eeuwse villa, gelegen in Tremezzo, met een prachtige tuin die vooral betoverend is in april-mei met de bloei van de rododendrons en de azalea’s. In de villa is een kunstmuseum ondergebracht.


Bellagio
Aan de overzijde van het meer, op een uitstekende rots, ligt Bellagio. Een schilderachtig plaatsje dat u vanaf Cadenebbia (dichtbij Villa Charlotta ) met de autoferry kunt bereiken. Ook daar zijn prachtige villa’s die een subliem uitzicht bieden, veelal zijn het hotels. De tuin van Villa Melzi en nog een paar andere locaties zijn te bezoeken. Hier splitst het meer zich en daardoor krijgt u het gevoel op een rots midden het meer te staan.Ook het oude stadscentrum is zeer pittoresk en moet men zeker even doorwandelen.

Sighignola                                          
Op slechts een half uurtje rijden ligt in Sighinhola het Valle d’Intelvi (het balkon van Italie). Dit uitzicht is meer dan de moeite waard. Hier kunt u het gehele meer van Lugano overzien, met bij helder weer de besneeuwde toppen van de Alpen op de achtergrond.

Milaan
Goed bereikbaar met zowel auto als trein ligt op een uurtje afstand de prestigieuze wereldstad Milaan. De nieuwste mode, de duurste merken en natuurlijk de adembenemende Dome.

Ook voor kinderen is er volop te beleven in de omgeving:

Melide
In Melide ligt “Swissminiatur Melide”. Met ruim 120 modellen, 25 keer verkleind en op 14.000 m2 toont Swissminiatur bij Melide de meest schilderachtige punten van Zwitserland; de steden, dorpen, monumenten en vervoermiddelen. Geopend van medio maart tot eind oktober.

Cannobio
Grote speeltuin in Cannobio, Lago Maggiore. Eén van de attracties is een schaatsbaan! Bij slecht weer kan er onder twee grote overkappingen gespeeld worden. Er zijn stalletjes met versnaperingen en het park is de hele week open, in de zomer ook ‘s avonds.

Schiranna
Groot openbaar park met speeltuin en miniatuur spoorweg in Schiranna, aan het Lago di Varese (tussen Lago di Lugano en Lago Maggiore). Vlakbij is een (gratis) zwembad. Al Maglio dierentuin, in Magliaso, vlakbij Ponte Tresa, aan het Lago di Lugano. Ruim 100 dieren uit de hele wereld. In de tuinen vlakbij Tempio Voltiano (in Como, aan het meer) kunnen kinderen heerlijk spelen. Er is een speeltuin, een draaimolen en een golfbaantje.

Capriate
Attractiepark in Capriate (12 km van Bergamo) van 200.000 m2. Eén van de attracties is “Minitalia”, een reproductie in het klein van de 170 beroemdste bezienswaardigheden van Italië, 13 bergruggen, 8 meren en rivieren. Tevens een miniatuur spoorbaan, een groot rad en nog veel meer.